Over ons
Dr. Tom Feryn
Dr. Tom Feryn is sinds 2004 werkzaam als chirurg in het AZ Sint-Jan AV te Brugge. Voordien was hij supervisor op de dienst algemene heelkunde in het UZ Gasthuisberg te Leuven. Dr. Tom Feryn heeft voornamelijk zijn opleiding genoten in Leuven maar heeft ook stage gelopen in heel wat binnenlandse en buitenlandse centra waaronder Parijs, Bordeaux, Hamburg, Heerlen en Brussel. Dr. Tom Feryn is lid van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde. Hij is ook lid van het Belgisch Genootschap voor Endoscopische Chirurgie. Dr. Tom Feryn is ook Board member van de sectie hepato-pancreatico-biliaire heelkunde en lid van de International Hepato-Pancreatico-Biliary Association. Dr. Tom Feryn heeft ook al heel wat publicaties op zijn naam en is heel regelmatig aanwezig als spreker op binnenlandse en buitenlandse symposia en congressen.
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar onze site : www.dokterferyn.be
en naar onze sociale media-site : www.facebook.com/doktertomferyn
en onze YouTube-kanalen :
www.youtube.com/doktertomferyn en www.youtube.com/proctologie en www.youtube.com/darmkanker
Het doorbreken van het taboe
“Vanuit de werking binnen de gezondheidszorg worden wij als zorgverleners dagelijks geconfronteerd met de nood aan informatie en begeleiding van patiënten met een proctologische aandoening”, zegt Dr. Tom Feryn, algemeen chirurg van het AZ Sint-Jan AV te Brugge en Voorzitter van de vzw Blue Movement Vlaanderen (www.facebook.com/BMVlaanderen). Deze nood aan informatie helpen wij vanuit onze vereniging in te vullen via voordrachten, campagnes en publicaties. Daartoe werden en worden verschillende initiatieven genomen die zowel patiënten, zorgverleners, industrie als het brede publiek kunnen informeren en kunnen helpen om deze intieme problemen meer bespreekbaar te maken”, verduidelijkt Dr. Feryn.
De Proctologie betreft de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het proctum (= rectum, endeldarm, ongeveer laatste 10 cm van de darm), de anus (= einde van het darmkanaal) en het perianale gebied (= de huid en onderliggende weefsels rond de anus). Aambeien, incontinentie voor stoelgang, fistels, fissuren, abcessen, zakkingen ... Er bestaat in de intieme regio een hoop leed waar mensen niet over praten. In een tijd waarin bijna geen taboes meer lijken te bestaan, is de schaamte nog steeds groot als het gaat om anale klachten. Mensen lijden soms jaren in stilte voordat ze naar een arts gaan. Neem nu bijvoorbeeld aambeien. Deze uitgezakte zwellichamen rondom de anus komen veelvuldig voor en dat zowel bij mannen als bij vrouwen. Ze zijn goed te behandelen. Maar ja, dan moet je wel bereid zijn om een arts te laten kijken. Dat is voor veel mensen heel lastig. De gynaecoloog, de uroloog, dat kunnen we nog wel aan. Maar je anus is toch nog iets intiemer. Als arts moet je dan ook in de eerste plaats vooral de patiënt gerust stellen en voldoende informeren over de mogelijke behandelingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een rustige omgeving en je informeert de patiënt stapsgewijs over wat er zal gebeuren tijdens het onderzoek.
Het meeste ongemak en schaamte ziet Dr. Feryn bij mensen die hun ontlasting niet goed kunnen ophouden en bij vrouwen die een fistel (een doorgang) hebben tussen anus en vagina. Zij verliezen dan ontlasting aan de voorkant. Dat is vaak een gevolg van bevallingen. Mensen lijden daar enorm onder. Soms leven die patiënten al jaren in een sociaal isolement vanwege een constante angst dat iemand het zou kunnen ruiken. “Als je zo iemand kunt helpen, verander je echt het leven van die mensen, vertelt Dr. Tom Feryn.''
Het is dus belangrijk om de schaamte te overwinnen en de stap naar een arts te zetten, want de genoemde problemen hebben vaak ook een grote impact op het dagelijks leven. Dat geldt voor alle aan de bekkenbodem gerelateerde klachten. Voor klachten aan de endeldarm en anus is een proctologisch onderzoek zeker aangewezen.
De proctologie is een specialisme op zich: het gebied rond de anus is lastig om te opereren omdat de huid ter plekke zeer dun is en de reactie van het anale weefsel onvoorspelbaar is. Daarnaast is een wonde uiteraard niet steriel te houden: mensen met een operatiewonde moeten nu eenmaal ook naar het toilet.
Proctologische aandoeningen kunnen soms eenvoudig verholpen worden met een verbeterde levenskwaliteit tot gevolg.
Om meer duidelijkheid te scheppen over deze materie heeft Dr. Tom Feryn, algemeen chirurg in samenwerking met het theatergezelschap WERE DI, al heel wat voordrachten gegeven. Deze medische voordrachten worden aangevuld met verhelderende en humoristische sketches.
De acteurs van Were Di hebben dan ook al heel wat ervaring in het brengen van komisch gezondheidstoneel. Recent werden er ook 26 afleveringen over de proctologische aandoeningen geproduceerd die te beluisteren waren op de radio en die nu nog steeds te beluisteren zijn via Facebook (www.facebook.com/doktertomferyn) Voor meer info kan u ook terecht op www.youtube.com/proctologie.
De patiënt
Onze missie is dat we de patiënt centraal stellen en dat we de kwaliteit hoog in het vaandel dragen. In de proctologiekliniek wordt u vriendelijk, in de allerbeste omstandigheden en zo snel mogelijk geholpen waarbij de wachttijden beperkt worden. De hoge kwaliteit van zorg is voor ons zeer belangrijk en daarom hechten wij veel belang aan een goede communicatie voor, tijdens en na de behandeling. Onze uitgebreide kennis van de algemene heelkunde, de laparoscopische heelkunde, de colorectale heelkunde, de proctologie, de buikwand-chirurgie en de hepato-pancreatico-biliaire heelkunde alsook onze expertise liggen aan de basis van een een individuele dienstverlening.
Om in te spelen op de snelle evolutie in de chirurgie zijn de doelstellingen van onze Proctologiekliniek dynamisch en worden deze telkens bijgestuurd in functie van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de vele innovaties blijven we echter voortdurend rekening houden met de noden en de behoeften van onze patiënten en hun partner, die we bij dit hele gebeuren centraal blijven stellen. Uiteindelijk resulteert dit in een meer kwaliteitsvolle zorg voor de patiënten die dagelijks een beroep doen op onze expertise en zorg.
We willen u dan ook bedanken voor het vertrouwen dat u stelt in onze proctologiekliniek.
U kan een afspraak maken via mail, telefonisch en zelfs online.
We verwijzen u daarom graag naar de contact – pagina.