Anale trombose

 

Wat is een perianale trombose of een trombose van de uitwendige aambeien?

Uitwendige aambeien zijn het gevolg van verwijding en zwelling van de meest uitwendig gelegen delen van het adersysteem rond de anus. In een gestuwde en gezwollen ader is het risico op stolling groot. Dit fenomeen van bloedstolling (trombose) kan dus vrij makkelijk in gestuwde uitwendige aambeien plaatsvinden. Dit wordt een perianale trombose genoemd.

 

Wat zijn de symptomen van een anale trombose?

Er ontstaat een blauw-paarse zwelling aan de rand van de anus. De perianaalthrombose kan wel het formaat hebben van een forse knikker. Vrijwel altijd is er sprake van een ernstige, allesoverheersende pijn. Problemen met de ontlasting zijn vaak het gevolg van deze pijn.

 

Wat is de oorzaak van een anale trombose?

Hoewel de perianale trombose geen zeldzaam probleem is, is er nog veel onduidelijk over het ontstaansmechanisme dat leidt tot de trombose. Een van de factoren die een rol lijken te spelen is obstipatie.

 

Behandeling

Conservatief

Een groot deel van de perianale trombosen zal vanzelf weer verdwijnen, al dan niet ondersteund door dieetaanpassingen (extra vezels) en pijnstillende (zalf)therapie.

Operatief

Meestal zal echter toch gekozen worden voor een operatieve ingreep. De perianaal trombose kan worden ingesneden en het gestolde bloed kan worden verwijderd. Deze ingreep onder locale verdoving geeft een onmiddellijke verlichting van de pijn. Een volledige operatieve verwijdering van de perianaal trombose geeft de beste resultaten op langere termijn.