Haarnestcyste

 

Wat is een haarnestcyste (sinus pilonidalis) of  sacrococcygeale cyste?

Een haarnestcyste of sacrococcygeale cyste is een onderhuidse holte ter hoogte van de bilspleet met een kleine verbinding naar buiten onder de vorm van een intrekking van de huid of een kleine opening waarin zich vaak haartjes bevinden die vaak tot ontsteking aanleiding geven. 

 

Wat zijn de symptomen van een haarnestcyste?

Het is niet duidelijk hoe deze cyste ontstaat. Wanneer de haarnestcyste geen ontstekingsverschijnselen vertoont en er (nagenoeg) geen klachten zijn, kan dikwijls met regelmatig ontharen en een goede intieme hygiëne een operatie vermeden worden. Het doel van de extra hygiëne is om losse haren weg te spoelen. Deze maatregelen zijn belangrijk om uitbreiding of herhaling van de aandoening te voorkomen. Wanneer er dus geen klachten zijn van ontsteking (rood, warm, pijn, zwelling) kunnen de hierboven aangehaalde hygiëne-maatregelen voldoende zijn.

Bij blijvende klachten kan men een operatie overwegen die, wanneer het om een kleine cyste gaat, onder lokale verdoving kan gebeuren. Bij een uitgebreidere cyste gebeurt de ingreep onder algemene verdoving.

 

De operatie

Bij een kleine sacrococcygeale cyste, volstaat het rond de cyste een lokaal anestheticum (verdovend middel) in te spuiten. Tijdens de inspuiting, zult u de pijn ervaren als bij een normale inspuiting en zal u eventueel een klein opgespannen gevoel krijgen in uw bil op de plaats waar het product ingespoten wordt. Onder locale verdoving gebeurt er een excisie van de cyste. De wonde wordt nadien gehecht. Als er tekenen van ontsteking zijn, wordt de wonde opengelaten en zal de thuisverpleegkundige die dagelijks komen reinigen.

Is de cyste te groot of is het niet duidelijk hoe diep de cyste ligt, is het aangewezen de operatie onder volledige verdoving uit te voeren. Voor deze ingreep wordt een infuus in de voorarm geplaatst. Langs deze leiding zal de anesthesist u een korte verdoving toedienen. Hierdoor zal u tijdens de ingreep slapen waardoor de ingreep vlotter en pijnloos kan verlopen.

Tijdens de ingreep wordt de haarnestcyste, na ontsmetting, volledig uitgesneden, gedraineerd en al dan niet, afhankelijk van de grootte en de mate van lekkage en ontsteking, gesloten.

De wonde kan geheel open gelaten worden en afgedekt worden met een verband. Er kan ook gekozen worden om tijdelijk een wiek in de wonde aan te brengen. 

 

De nazorg

Zodra u na de ingreep opnieuw bijgekomen bent in de ontwaakkamer, kan u terug naar uw kamer. U blijft best nog enkele uren in uw bed. Nadien wordt het infuus verwijderd en mag u zich opnieuw aankleden en opnieuw rondwandelen. In de late namiddag komt de chirurg op uw kamer om het resultaat van de ingreep met u te bespreken, de kompres of wiek te verwijderen en een verband aan te brengen. Onmiddellijk hierna mag u het ziekenhuis verlaten.

Doordat de wonde zich ter hoogte van de bilnaad bevindt, kan bij het zitten of op de rug liggen, de wonde pijnlijk zijn. Wanneer u teveel pijnklachten heeft, kunt u best een pijnstiller innemen. (bv. dafalgan bruistabletten max. 1 per 4 uur). Neem geen product dat salicylaat (aspirine) bevat omdat dit aanleiding kan geven tot nabloeding.

Op voorschrift kan u de wonde na de operatie in een zitbadje of onder de douche proper maken. Verwijder vooraf het verbandje en leg telkens na het reinigen en drogen een nieuwe kompres op de wonde zoals dit door de verpleegkundigen voor uw ontslag werd aangeleerd. Indien er zich een wiek in de wonde bevindt, wordt deze minstens dagelijks door de thuisverpleegkundige verzorgd. 

 

Advies voor thuis

Als de wonde (gedeeltelijk) open gelaten werd, moet u gedurende enkele dagen de wonde twee maal per dag en na iedere stoelgang onder de douche schoonspoelen en daarna droogdeppen. De wonde wordt nadien afgedekt met een compres.

Zolang de wonde open is, mag u niet zwemmen of baden.

 

Contacteer uw huisarts of de polikliniek Algemene Heelkunde als :

  • de wonde erg rood of geïrriteerd is
  • de wonde gezwollen is
  • de wonde pijnlijk is
  • de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 38.˚C
  • de pijn in de wonde blijft aanhouden, ondanks de pijnstillers