Mariske

 

Wat is een mariske?

Marisken (skin tags) zijn zacht aanvoelende huidflapjes rond de anus. Het zijn uitgerekte huidplooien die vaak ontstaan nadat u aambeien heeft gehad. Ze worden soms verward met aambeien omdat ze gelijktijdig kunnen voorkomen. Het verschil met aambeien is duidelijk te zien: aambeien bevinden zich in het slijmvlies, terwijl skin tags bedekt zijn met huid.

Marisken zijn volkomen onschuldig, bloeden niet en doen geen pijn. Wel is het door de onregelmatigheid van de plooien wat moeilijker om de anus goed schoon te houden. Wanneer er restjes stoelgang achterblijven tussen de plooien kan dat irritatie of jeuk veroorzaken. Dat kan een reden zijn om de marisken weg te halen. 



 

Wat kunt u zelf doen?

Omdat marisken vaak het gevolg zijn van aambeien, kunt u proberen het ontstaan van aambeien te voorkomen. Een goede stoelgang is daarbij belangrijk : vezelrijk eten en voldoende water drinken (minimaal twee liter per dag) zullen hierbij helpen. Ook beweging is goed voor de stoelgang.

Verder moet u zorgen voor een goede hygiëne om jeuk en uitslag te voorkomen. Wanneer toiletpapier niet voldoende is om alles goed schoon te krijgen, is een nat washandje of regelmatig sproeien met de douchekop aan te raden.

 

Onderzoek

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. Een inwendig onderzoek is alleen nodig wanneer het vermoeden bestaat dat u ook aambeien heeft. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een proctoscoop. De arts zal u vragen om op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën of plaats te nemen in een knie-elleboogpositie. In deze houding wordt het onderzoek verricht. Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet bent geweest, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te ledigen.
Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn.

Indien marisken aanleiding geven tot (chronische) anale jeukklachten of cosmetische bezwaren, kunnen ze worden verwijderd. Het verwijderen van de marisken wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U krijgt dan een prik ter plaatse van de mariske. Daarna wordt met een elektrische lus, die meteen de vaatjes dicht schroeit, het huidflapje eraf gehaald. Dit laat een wondje achter dat vanaf de randen vanzelf weer dichtgroeit. Het kan ook worden weggesneden.

 

Na de behandeling?

Na de verwijdering van de marisken of de skintags worden de wondjes opengelaten. Deze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. Tot die tijd blijven ze wondvocht afscheiden. Ook kunnen de wondjes de eerste dagen behoorlijk pijnlijk zijn. Hiervoor wordt pijnmedicatie voorgeschreven.

De wondjes moeten goed gereinigd worden. Neem dus meerdere malen per dag een zitbad of spoel de wondjes schoon onder de douche. De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u overvloedig spoelt met koud water. Eventueel kan een laxeermiddel voorgeschreven worden om de ontlasting wat zachter te maken.